Seniorikouluttajat NDT/Bobath ja NDT/Bobath Vauvat Päivi Korpinen ja Aini Virtanen ovat kirjoittaneet ja valokuvanneet kirjan Vauva harjoittelee. Sensomotoriikka kehittyy tarkan harjoittelun avulla. Kirjoittajat toteavat, että “ Vauvan harjoittelu perustuu NDT/Bobath -ajatteluun. Vauvan kokonaisvaltaisen normaalin ja poikkeavan sensomotorisen kehityksen syvällinen tunteminen ohjaa harjoittelua. Vauvan ohjaamisen harjoittelu toteutetaan nukkea apuna käyttäen”.
Jo pitkään on toivottu kirjan kansien väliin ja terapeuttien oppimisen tueksi teosta, johon olisi koottu esimerkkejä siitä miten vauvan sensomotorista kehitystä voi auttaa silloin kun vauvalla on poikkeavaa lihasaktiviteettia tai sensomotoriikassa muutenkin on vaikeutta.
Kirja on hienosti taitettu ja kuvat teksteineen ja otsikoineen ovat varsin selkeitä. Kirjoittajat tuovat esille hyvien (riittävän laajojen) painovoimalinjausten merkityksen. Tarkan ohjauksen merkitys lapsen siitä saamaan palautteeseen ja sen avulla siirtymiseen ja sitä ennakoivien systeemien kehittymiseen on hyvin tuotu esille. Kirjoittajat ovatkin sanoneet, että pitävät tärkeänä, että ajatus ja toteutus vauvan terapiasta ei yksinkertaistuisi eikä yksipuolistuisi. Vauvan sensomotoriikan kehittyminen on riippuvainen aikuisen kyvystä olla lapselle avuksi ja hyödyksi.
Pitkän terapeutti- ja kouluttajauransa ansiosta Päivi Korpisella ja Aini Virtasella on kokemus paitsi vauvojen kanssa työskentelystä myös näkemys siitä mitä terapeuttien ei ole niin helppoa oppia vauvan terapiaharjoitteluun liittyen. Siksi on tärkeätä harjoitella ensin nukeilla ja sitten soveltaa oppimaansa vauvojen kanssa.
Kirjassa tuodaan myös hyvin esille se, miten tärkeätä on sitten vauvojen kanssa toimiessa ottaa huomioon vauvan oma aktiivisuus eli juuri se miten vauvalla ennakoivat järjestelmät näkyvät ja ovat kehittymässä tai kehittyneet. Vauvan terapiaharjoittelu ei ole innotonta, ponnetonta “vauvalle tekemistä” vaan vauvan mieli, kognitio, aistit ja muu havaintomotoriikka sekä” hands on - hands off” ovat terapeutin jatkuvan huomioonoton ja reflektion kohteena. Ja kaiken pohjana terapeutin tutkiva asenne: miten löydän polun tämän vauvan luo, jotta kanssakäyminen vauvan kanssa onnistuu ja monipuolistuu.
Vauvan harjoittelu terapiassa ja siitä kliinisen päättelyn tekeminen ja vauvan sensomotoristen taitojen ohjaaminen ovat jatkuvaa tasapainottelua sen suhteen mitä painotetaan. Mikä estää vauvaa oppimasta, mikä hankala asia on kehittymässä ja mitä hyvää vauva on oppinut ja oppii. Terapeutin on opittava irrottamaan katseensa omista otteistaan ja siirtämään havainnointinsa siihen mitä vauva ohjauksen SEURAUKSENA tekee ja oppii. Monenlaista taitoa edellytetään tällöin terapeutilta. Tämän kirjan avulla terapeutti voi rauhassa painaa mieleen koulutuksissa oppimaansa. Ja vihdoin oma soveltamiskyky lisääntyy, kun perustat ovat hallussa.
Kiitos monen vuoden (vuosikymmenten) pohdinnoista ja koulutuskokemuksista. Vauvan terapiaa ei pelkästään kirjan avulla opi. Kirja toimii kuitenkin erinomaisena mieleenpalautumisen apuna ja terapiataitojen syventäjänä.
Kirjaa on saatavissa: paivi.m.korpinen(at)gmail.com
Karla Pesonen-Wikman