Historia
Lähestymistapa
NDT/BOBATH JA NDT/BOBATH VAUVAT -LÄHESTYMISTATAPOJEN HISTORIA
Berta ja Karel Bobath
LÄHESTYMISTAVAN KEHITYS
NDT/Bobath -lähestymistapaa alkoivat kehittää fysioterapeutti Berta Bobath ja lääkäri Karel Bobath vuonna 1943 Lontoossa. Berta Bobathilla oli voimistelijan tausta ja sitä kautta tietoa ruumiin toiminnasta. Hän havaitsi, että yksilön poikkeavaan lihasjänteyteen voi ohjauksella vaikuttaa. Hän teki ensimmäiset havainnot ohjaamisensa vaikutuksista aikuisilla, joilla oli neurologinen tausta liikkumisen ongelmiin. Hän laajensi työskentelyään nuoriin ja lapsiin, joilla oli CP- oireyhtymä. Vähitellen terapialähestymistapa kehittyi yksittäisistä harjoitteista käytännön toimien harjoitteluun ja hän painotti toiminnallisen hyödyn merkitystä. Karel Bobath antoi lääkärinä teoreettisen taustan vaimonsa kliinisille havainnoille ja terapiatyöskentelylle. Näin lähti kehittymään Bobath -lähestymistapa ja koulutukset maailmanlaajuisesti.
.
VAUVOJEN TERAPIAN KEHITYS
Vauvojen terapian kehitys alkoi NDT/Bobath -lähestymistavan mukaan 1960 -luvun alusta Sveitsistä, Bernistä. Tohtori Elsbeth Köng kävi Berta ja Karel Bobathin Bobath -kurssin (8 viikkoa) Lontoossa 1957 ja sai Berta Bobathin suosituksesta fysioterapeutti Mary Quintonin työskentelemään kanssaan Berniin. Elsbeth Köng muutti vauvojen refleksien ja reaktioiden tutkimisen vauvan sensomotoriikan havainnointiin perustuvaksi. Mary Quinton kehitti vauvojen terapiaa tavoitteena vauvan mahdollisimman normaali sensomotorinen kehitys. Näistä lähtökohdista lähti kehittymään ns. vauvaterapia, joka pohjasi NDT/Bobath -ajatteluun. Koulutukset laajenivat useaan maanosaan.
Mary Quinton ja Elsbeth Köng
NDT/BOBATH -AIHEISTEN KOULUTUSTEN TULO SUOMEEN
Lastenneurologit olivat Suomessa vielä uusi ammattiryhmä 1970 -luvun alussa ja he hakivat lisäoppia maailmalta. Lastenlinnan sairaalan (nykyään HUS, Uusi lastensairaala) lastenneurologi Tuula Louhimo kävi tutustumassa NDT/Bobath -lähestymistapaan ja vauvojen terapiaan Bernissä 1972. Hänen innoittaminaan lähtivät Lastenlinnan sairaalan fysioterapeutit Sirkka Kukkonen (1973), Pirkko Koivuniemi ja Päivi Korpinen (1975) sekä Vantaan terveyskeskuksen fysioterapeutti Sinikka Asp (1977) Berniin 12 -viikkoa kestävälle NDT/Bobath -kurssille.
ENSIMMÄINEN NDT/BOBATH -KURSSI SUOMESSA
Vuonna 1982 järjestettiin ensimmäinen NDT/Bobath -kurssi (koulutus on vuodesta 2022 alkaen nimeltään Lapsen kuntoutuminen NDT/Bobath -lähestymistavan mukaan) Helsingissä. Kouluttajina toimivat tri Elsbeth Köng ja fysioterapeutti Mary Quinton Sveitsistä. Koulutus alkoi tutkimalla sitä, miten CP -oireyhtymä vuosien mittaan voi vaikuttaa yksilön toimintakykyyn. Elsbeth Köngin ja Mary Quintonin perehtyneisyyden myötä jo peruskurssin oppiin kuului paljon myös vauvojen sensomotoriikan havainnointia ja terapiaa. Näin alkoi Suomessa painottua varhain aloitetun terapian tärkeys myös vauvoille. Kouluttajiksi valmistuivat Sinikka Asp ja Päivi Korpinen, joiden tuli käydä vielä Berta Bobathin kahden viikon koulutusosuus Lontoossa ennen kuin Suomen koulutukset suomalaisvoimin saattoivat alkaa. Koulutuksen järjestäjinä toimivat Suomen CP -Liitto, Suomen CP -terapiayhdistys ja Helsingin sairaanhoito-opisto.
Sinikka Asp ja Päivi Korpinen
KOULUTUKSET ALKAVAT SUOMALAISVOIMIN
Vuonna 1985 toteutettiin ensimmäinen suomalaisvoimin järjestetty 10 viikkoinen NDT/Bobath -kurssi Helsingissä. Koulutuksesta vastasivat fysioterapeutit Sinikka Asp ja Päivi Korpinen sekä lastenneurologi Ilona Autti -Rämö. Puheterapeutin osuudesta vastasi Seija Jokela ja toimintaterapeutin osuudesta Marianne Fabritius.
Sinikka Asp, Päivi Korpinen ja Ilona Autti-Rämö
Vuonna 1989 alkoivat 10 viikkoiset koulutukset Oulussa fysioterapeutti Liisa Kallisen johdolla ja puheterapeuttiosuudesta vastasi tuolloin Rauni Rovasalo.
Liisa Kallinen
Vuodesta 2005 alkaen NDT/Bobath -perusopinnot on toteutettu viidessä kahden viikon jaksossa (10 viikkoa) sisältäen myös jaksojen välistä itsenäistä työskentelyä etätehtävien muodossa.
NDT/BOBATH VAUVA-AIHEISTEN KOULUTUSTEN TULO SUOMEEN
Vuonna 1995 järjestettiin ensimmäinen kolmen viikon mittainen NDT/Bobath -Babykurssi (koulutus on vuodesta 2023 alkaen Vauvan kuntoutuminen NDT/Bobath -lähestymistavan mukaan) Helsingissä. Kouluttajina toimivat vauvojen terapian luojat ja kehittäjät tri Elsbeth Köng ja Mary Quinton sekä Maryn koulutuksessa oleva fysioterapeutti Anke von Steiger Sveitsistä Bernistä. Kouluttajiksi valmistuivat myös Sinikka Asp, Päivi Korpinen ja Pirjo Salpa.
Nykyään koulutus toteutetaan kolmeviikkoisena kahdessa jaksossa sisältäen etukäteis- ja välitehtävät.
Kuva: Päivi Korpinen
NDT/BOBATH -KOULUTUS TÄNÄ PÄIVÄNÄ
Kuva: Päivi Korpinen
NDT/Bobath -ajattelu on Suomessa aina kiinnostanut lasten kanssa työskenteleviä fysio-, puhe- ja toimintaterapeutteja. NDT/Bobath -kouluttajat puolestaan pyrkivät vastaamaan tähän kiinnostuksen haasteeseen kehittämällä koulutuksiaan jatkuvasti.
Päivi Korpinen ja Karla Pesonen-Wikman 2022